Algemeen

Er zijn in de loop der jaren vele varianten van de appeltaart gemaakt. Waar de appeltaart wel bekend om staat is dat het koud en warm geserveerd kan worden. Ook het korstdeeg heel erg knapperig. Mensen denken dat de appeltaart alleen bestaat uit deeg en appels, maar er komen ook nog krenten en rozijnen bij het gebakje.

Het deeg van de appeltaart

De bloem dien je te mengen met suiker en zout. Daarna moet je het boter in blokjes snijden en vervolgens kneed je het bloem samen met ei en water zodat het een soepel deeg wordt. Vervolgens dient het deed in plasticfolie verpakt te worden. Laat dit voor een half uurtje in de koelkast. Dan rol je de helft van het deeg op. De resterende deeg houd je apart. De springvorm dient ingevet te worden en bestrooid te worden met het deeg. Bestrooi de bodem met paneermeel. Je kunt ook vanille of citroen toevoegen aan de deeg, dit maakt het nog extra smakelijker.


Franse appeltaart

De Fransen hebben hun appeltaart wat luchtiger gemaakt. Voordat je begint met het deeg, maak je een pate brisee. Meng in een kom 200 g bloem en 50 gram suiker, een klein beetje zout en 100 gram boter dat in blokjes is gesneden. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel kruimelig wordt. Dan dien je 1 ei en 2 eetlepels koud water toe te voegen. Daarna moet je het kneden totdat het deep soepeler wordt. De bal deeg moet je inwikkelen in plastic folie en deze laat je voor een half uur in de koelkast. Dan is het tijd voor de appels. Snij 4 appels en haal de klokhuizen eruit en snij de appel verder in dunne stukjes. Rol het deeg bloem uit tot een dunne en ronde lap. Doe dit in een ingevette metalen taartvorm. Dan moet je de deeg goed aandrukken, en de randjes te verwijderen. Daarna maak je de frangipane, wat de taart zo overheerlijk maakt. Dit is een beslag gemaakt van suiker, boter, eieren, gemalen amandelen en bloem.
Dan pak je 2 eieren met 80 gram suiker, deze meng je door middel van een handmixer totdat het romig wordt. Dan doe je dit mengsel in de keukenmachine met 125 gram geraspte amandelen. Voor wat meer smaak kun je er voor kiezen om het geraspte schil van een citroen hier aan toe te voegen. Dan strijk je dit mengsel uit tot de bodem van de taart, en leg je de stukjes appel er als een dakpan cirkelsgewijs in. Uiteindelijk komt de taart in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius en haal de taart er na 25 tot 35 minuten eruit. En om het af te maken smeer je met een mes wat abrikozenjam op de taart.


appeltaart

Ingrediënten


Amerikaanse appeltaart

De Amerikanen hebben ook hun eigen variant van een appeltaart. De recept voor een Amerikaanse appeltaart gaat als volgt. Voor het deeg meng je bloem in een kom en bestrooi je het met zout en suiker. Dan snij je boter is stukjes en knij. Dan kneden met het ijskoude water tot een glad , goed kneedbaar deeg is ontstaan . Doe het deeg in folie en plaats in de koelkast. Schil de appel, kern verwijderen en in plakjes snijden. Besprenkel met citroensap. Suiker , rietsuiker , bloem , citroenschil , nootmuskaat en kaneel naar smaak zelf toevoegen en mengen in een kom. Neem het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee helften . Een van hen uitrollen en bekleed er een springvorm of taartvorm mee. Schik de appels, in het midden wat ophopen. Rol dan het resterende deeg in ongeveer 1,5 cm brede stroken . Als een raster over de appels leggen en goed aandrukken tegen de randen. Bij 200 ° C onder in de oven voor ongeveer 10 minuten bakken , vervolgens op 180 ° C en gedurende ongeveer 60-75 min tot de rasterstroken een lichte korst hebben .