Appelflappen en appelbeignets horen samen met oliebollen tot het traditionele oud en nieuw gebakjes.

Appelflappen of appelbeignets?

Soms is er een verwarring wat een appelflap is. De een word appelbeignet genoemd de ander een appelflap. Er zijn namelijk twee soorten gebakken met dezelfde naam. De ene appelflap bestaat uit gehakte appel met veel suiker, kaneel en wat rozijnen die in een driehoekig bladerdeeg in de oven wordt gebakken, de andere is waar het hier over gaat, een schijfje of partje appel dat door beslag wordt gehaald en daarna gefrituurd. In het Frans is een beignet een gefrituurd deeg. Bij de Albert Heijn zijn appelbeignets eerder stukjes appel in bladerdeeg, officiële 'appelflappen' dus ...

Een populair recept

Een recept voor appelflappen is al veel vaker gepubliceerd en dat is niet vreemd. De appelflap is een makkelijk recept, en lijkt sterk op moderne beignets zodat ook mensen die niet graag in de keuken staan een gokje wagen. Dit soort gebak is geliefd bij veel mensen. Behalve appelflappen en andere zoete beignets zijn er ook recepten voor hartige beignets met bijvoorbeeld vijgen en rozijnen.

appelbeignets

Ingrediënten


  • 250 gram bloem
  • 6 Goudrenetten
  • 4 deciliter melk op kamertemperatuur
  • 1/2 zakje droge gist
  • mespuntje zout
  • kaneel
  • frituurpan/frituurolie

Maak beslag van gist, suiker, melk en bloem. De bloem moet goed gezeefd zijn. Meng het beslag goed. Zet het beslag afgedekt weg op een warme en tochtvrij plek zodat het kan rijzen. Wanneer het deeg verdubbeld is, voeg je het zout toe.

Verwijder de klokhuis van de appel, schil de appel en snijd ze in stukjes. Strooi kaneel over de appel en haal de appelschijven door het gerezen beslag. Je moet ze in olie bakken op 180 graden, binnen een paar minuten is het bruin en gaar. Laat de appelbeignets op een keukenpapier uitlekken. Heb je een frituurpan? Gebruik die anders.

Toevoegingen

Vind je het ook lekker om ananas of banaan te gebruiken. Je kan ze vervangen door de appels. Wil je er meer smaak in. Laat de appels marineren in bijvoorbeeld likeur of siroop. Je kan ze daarna ook garneren in chocoladesaus.